Yargıtay emsal karar ‘ına göre mağaza içerisinde müşterilerin eşyalarının çalınması durumunda çalınan eşyadan mağaza yetkilileri kusurları oranında sorumlu olacaktır ve eşyası çalınan müşteri mağazaya karşı tazminat talebinde bulunulabilecektir.
Mağaza içerisinde eşyası çalınan müşterinin de kusurlu olması durumunda müterafik (ortak) kusur gündeme gelecektir. Kusur oranında indirim yapılarak hüküm kurulacaktır.
Yargıtay emsal karar ‘ına göre alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda: ‘’Mağazamız çalınan eşyadan sorumluluk kabul etmemektedir.‘ ’Kaybolan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir.’’ şeklinde sorumsuzluk kaydı içeren yazıların hukuki değeri bulunmamaktadır.
Yargıtay emsal karar13. Hukuk Dairesi 2013/5258 Esas 2013/15220 Karar sayılı içtihadında:
“Her ne kadar yerel mahkemece, davacının çantasının çalınmasında davalıya izafe edilebilecek bir kusur bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş ise de, davacı, davalı şirkete ait, mağazada alışveriş yaparken çantasının çalındığı iddiası ile bu davayı açmıştır.
Davalı şirkete ait mağaza da güvenlik kamerasının bulunmadığı dosya kapsamı ile sabittir. Sıradan bir işyeri olmayan davalı şirkete ait mağazaya gelen müşterinin mal güvenliğini özellikle kendi muhafazasına terk edilmiş bir eşyasını asgari özen yükümlülüğüyle korumak ve kollamak zorunda bulunduğu davalı şirkete ait işyerine gelen müşterinin yapılan reklam ve hizmete güvenerek geldiği, müşterilerin davalının hakimiyeti alanında olduğu, müşterilerin zararlandırıcı eylemlerden korunması gerektiğinin kabulü zorunludur.
Ancak kişilerin kişisel eşyalarını, korumakta kendilerinden beklenen asgari özeni göstermemeleri halinde işyerlerine kusur atfedilmesi hak ve nesafet kurallarıyla bağdaşmadığı gibi işyerinin haksız yere zarara uğramasına neden olunabilecektir. Her olayın kendi içinde incelenip değerlendirilmesi gerekir. Bunun için danışmanlık almanızı öneririz.
Öncelikle kişilerin kişisel eşyalarını korumada kendilerinden beklenen özeni gösterdiklerini kanıtlamaları gerekir. Bu halde tarafların olayda kusur ve sorumluluğu incelenmelidir. Davalıya ait mağazada alışveriş için bulunan davacının avize baktığı sırasında çantasını yanındaki alışveriş arabasına bıraktığı ve çantanın bulunduğu yerden çalındığı, güvenlik zaafiyeti bulunduğu, davacının da çantasını kontrolsüz bir şekilde alışveriş arabası içerisine bıraktığı dolayısı ile çantanın çalınması nedeni ile oluşan zararda tarafların müterafik(ortak) kusurlarının bulunduğu sonucuna varıldığından maddi tazminat istemi yönünden tarafların kusur oranlarının tespiti yönünde inceleme yapılarak hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.” demektedir.
Yine aynı daire 2009/1663 Esas 2009/7250 Karar sayılı içtihadında da Yargıtay emsal karar kurmuştur.
Av. Havva KÜLÜĞ