İşsizlik maaşı şartları nelerdir?
İşsizlik maaşı, işsizlik sigortası kapsamında yapılan bir ödemedir.
İşsizlik maaşı alabilmek için;
- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir.
İşsizlik ödeneği için başvuru nasıl yapılır?
İşsizlik maaşı şartlarını sağlayan kişiler ödenekten yararlanmak için iş sözleşmesinin feshinden sonra 30 gün içinde en yakın İŞKUR’a başvuru yapmalıdır. Başvuruyu, en yakın İŞKUR birimine şahsen yapılabileceğiniz gibi ayrıca E- Devlet üzerinden veya İŞKUR’un resmi web sitesi üzerinden elektronik ortamda da başvurulabilirsiniz. İş sözleşmesinin feshinden sonra 30 günlük süreyi geçiren kişiler de ödenekten yararlanabilirler, ancak geçen süreler ödeme yapılacak süreden düşürülür.
İşsizlik maaşı ne kadar 2024?
İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir.
İşsizlik ödeneği, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançlarının ortalaması dikkate alınarak hesaplanır. Maaş miktarı, bu ortalamanın %40’ıdır ancak aylık asgari ücretin %80’ini geçemez. Güncel asgari ücret üzerinden bu oranlar belirlenir ve her yıl değişiklik gösterebilir. 2024 yılı işsizlik ödeneğinin en düşük miktarı 7.940 TL, en yüksek miktarı ise 15.880 TL olarak belirlenmiştir.
İşsizlik ödeneği kaç ay alınır ?
İşsizlik ödeneği hak eden kişilere hizmet sözleşmesinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik maaşı verilmektedir.
İşsizlik ödeneği için önemli hususlar nelerdir?
- Üzerinde önemle durulması gereken konu ise SGK çıkış kodudur. Haksız şekilde işten çıkartılan ve haklı sebeple işten ayrılan işçinin kodu doğru bildirilmediği zaman işsizlik ödeneği verilmeyecektir.
- İşçinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi için açacağı davayı kazanması halinde geriye dönük olarak aslında hak ettiği ama işverenin yanlış bildirimi sebebi ile alamadığı işsizlik maaşını alabilme hakkı doğmaktadır. Fakat açmış olduğu davayı kazanan işçinin geçmişe dönük maaş alabilmesi için mutlaka iş akdinin feshinden sonra 30 günlük süre içince maaş bağlanması için İşkur’a başvuru yapmış olması şartı aranmaktadır.
- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, sigortalı işsizlik maaşından yararlanabileceği süreyi doldurmadan başka bir işe başlar ve işsizlik maaşına hak kazanmak için gerekli şartları sağlamadan tekrar işsiz kalırsa, önceki işi sebebiyle hak ettiği işsizlik maaşını süresi doluncaya kadar alabilir. Ancak kişi, yeni işinde kanunda belirtilen şartları sağlayarak işsiz kalmışsa sadece bu yeni duruma göre belirlenecek işsizlik maaşını alır. Başka bir ifadeyle eski işinde çalıştığı ve ödediği prim daha fazla bile olsa yeni işinde çalıştığı süre ve ödediği primle orantılı olarak işsizlik maaşı alır.
- İşsizlik ödeneğinden yararlananlar durumunda gerçekleşen değişiklikleri, örneğin işe başlamış olmak, 15 gün içinde kuruma(İŞKUR) bildirmelidir. Bildirmemesi durumunda kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.
- İşsizlik ödeneği almakta iken, işçinin mesleğine ve çalışma koşullarına yakın bir işi haksız nedenle reddeden ve kayıt dışı çalıştığı tespit edilenler işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
- İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Nafaka borçları dışında haczedilemez ve başkasına devredilemez.
Av. Havva KÜLÜĞ