Boşanma davası nda tazminata hükmedilirken hangi kriterlerin göz önüne alınacağı içtihatlarla ortaya konulmuştur. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi aşağıdaki kararı ile boşanma davası nda aranan kriterleri sıralamıştır ancak her boşanma davası nda kriterler değişiklik gösterebilecektir. Bu sebeple hakka kaybına uğranılmaması için avukatınızdan destek almanız önerilir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/879 E. 2021/2390 K.:
Taraflar arasındaki bşanma davası nın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen hüküm davacı-karşı davalı erkek tarafından her iki dava yönünden; davalı-karşı davacı kadın tarafından ise tazminatların ve nafakaların miktarı yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Daire dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı erkeğin tüm, davalı-karşı davacı kadının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersiz olduğuna hükmetmiştir.
Akabinde kararda boşanma davası nda tazminat kriterlerini sıralamıştır;
2- Daire “tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davalı-karşı davacı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Türk Borçlar Kanunu’nun 50 ve 51. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK m. 174/1) ve manevi (TMK m. 174/2) tazminat takdiri gerekir.” şeklinde karar vererek alt derce mahkemesi tarafından verilen kararı bozmuştur.
Karara göre boşanma davası nda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi için aranan şartlar şöyledir:
- Evlilik birliği, mahkemenin boşanma kararı ile sonlandırılmış olmalıdır.
- Açılan boşanma davası nda maddi ve manevi tazminat talebi olmalıdır.
- Kendisinden tazminat talep edilen taraf, boşanma davası na sebep olan olaylarda kusurlu olmalıdır. Tazminat talebinde bulunan taraf, boşanmaya sebep olan olaylarda kusursuz olmalı veya diğer eşe oranla daha az kusurlu olmalıdır.
- Evlilik birliğinin sona ermesi, maddi tazminat istenebilmesi için ayrıca talepte bulunan tarafın mevcut veya muhtemel menfaatlerinde zarara sebebiyet vermiş olmalıdır. Hükmedilen tazminat miktarı, aleyhinde karar verilen tarafın ödeme gücüne uygun olmalıdır.
- Manevi tazminat istenebilmesi için ise talepte bulunan tarafın, boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakları zedelenmiş olmalıdır. Kişilik haklarındaki zarar ile boşanma arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır.
Av. Havva KÜLÜĞ