Dolandırıcılık nedir?
TCK madde 157 ve 158’de düzenlenen dolandırıcılık suçu, failin hileli davranışlarla bir kimseyi aldatması, mağdurun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına yarar sağlamadır. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise suçun belli din, sosyal, meslek, teknolojik araçların veya kamu kurumlarının araç olarak kullanılarak işlenmesidir.
Dolandırıcılık suçunun “bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması” suçu da nitelikli dolandırıcılık suçudur. Suçun bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi ile kastedilen; failin yüz yüze gelmeksizin veya başkaca bir araç kullanmaksızın, yalnızca bilişim sistemleri üzerinden mağduru aldatmış olmasıdır.
Bilişim sistemlerinin kullanılması, bir kimsenin kandırılması bakımından diğer yöntemlere göre daha fazla kolaylık sağlamaz fakat bu yöntemle hileli davranış başarıya ulaşıp bir kimseyi kandırdığında, hiç şüphesiz, mağdurla yüz yüze gelmeyen fail bakımından bu fiili işlemek çok daha kolay olmaktadır. Çünkü bu durumda mağdur, bir kimseye değil, bilişim sistemlerine duyduğu güvenle bir tasarruf işlemi gerçekleştirmiştir.
Bilişim sistemlerine doğrudan girerek veya bu sistemler aracılığıyla işlenen dolandırıcılık suçlarında fiiller çok çeşitlidir. Her geçen gün bu haksız fiilin çeşitliliği artmakta ve yöntemleri sürekli değişmektedir.
♦Örnek verecek olursak; güvenli sitelerin kodlarını kullanarak sahte internet siteleri oluşturarak, e-satış yaptıktan sonra malı göndermemek, tam tersi ilana koyulan bir malı satın almak isteyen mağdura alışveriş önermesi ve bu alışveriş için çalıntı ya da sahte kredi kartı gibi hileli yöntemler kullanılması, internetteki arkadaş sitelerini kullanarak burada tanıştıkları kişileri, kendilerine para gönderme konusunda ikna ederek, takip ettikleri şirketlere herhangi bir ödeme yapılacağını öğrendiklerinde, ödemeyi yapacak kişiye, şüpheye yer bırakmayacak şekilde yeni bir eposta göndererek vs.
“ Sanığın, “… com” adlı internet sitesine verdiği satılık araç ilanını gören katılanın ilanda belirtilen numarayı arayıp sanıkla pazarlık ederek aracın satışı hususunda anlaştığı, sanığın kapora talep etmesi üzerine, katılanın sanığın vermiş olduğu … adına kayıtlı banka hesabına 1000 TL havale ettiği, sonrasında aramasına rağmen sanığa ulaşamadığı, sanığın bu şekilde nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda, sanığın eyleminin nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna dair mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.”
Av. Havva KÜLÜĞ