Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma davasında tarafların anlaştığı hususları içeren belgedir. Türk Medeni Kanun madde 166/3’ e göre taraflar bu belge ile Aile Mahkemesi’nde hızlıca boşanabilmektedirler. Anlaşmalı boşanma şartları örnekte açıklanmıştır ancak yine de boşanma davaları detay içeren davalar olduğundan her zaman danışmanlık alınması fayda sağlayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği:
Aşağıda anlaşmalı boşanma protokolü ile ilgili bir örnek hazırlanmıştır. Anlaşmalı boşanma şartları her boşanmaya göre değişiklik gösterecektir ancak bu örnek genel hususları içermekte olup ektra bir anlaşma şartı olması halinde bu şartın da anlaşmalı boşanma protokolüne eklenmesinde yarar vardır.
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
TARAFLAR:
TARAF 1: Adı- Soyadı (T.C)
Adres:
TARAF 2: Adı- Sosyadı(TC)
Adres:
KONU: Yukarıda isimleri yazılı olan taraflar, hiçbir baskı altında kalmadan, kendi hür iradeleri ile boşanmaya karar vererek, boşanmanın sonuçlarını düzenleyen işbu protokolü imzalamışlardır.
PROTOKOL MADDELERİ:
1-) Anlaşmalı boşanmanın kabul edildiği hususu belirtilir.
Yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan taraflar olarak boşanma isteğinde bulunuyor ve aşağıdaki hususlarda anlaşarak boşanmayı kabul ediyoruz.
2-)Velayete ilişkin açıklama eklenir ve diğer eşin müşterek çocukla kişisel ilişkisi açıklanır.
Tarafların müşterek çocukları —–velayeti anneye verilecektir. Müşterek çocuk anne ile yaşayacak, baba ile şahsi münasebeti her hafta içi salı günü saat 17:00’den saat 21:00’e kadar, her hafta sonu pazar günü saat 12:00’den, Pazar akşamı saat 20:00’e kadar şeklinde olacaktır. Vs.
3-) Varsa malvarlığına ilişkin hususlar listelenir.
Evlilik birliği içerisinde satın alınan ….mesken, tarafların müşterek çocukları olan …..devredilecektir. Bunun dışında katılma alacağı, katkı payı alacağı, değer artış payı alacağı talepleri bulunmamaktadır.
4-) Kişisel eşyalara, ev eşyalarına ve taşınır mallara vs ilişkin hususlar açıklanır.
Eşlerden…., kişisel eşyalarının, kişisel malvarlığının ve çeyiz eşyalarının kendisinde olduğunu kabul ve taahhüt eder. Taraflar birbirlerinden başkaca kişisel eşya veyahut ziynet eşyaları kalmadığını kabul ve taahhüt etmekte olup, birbirlerini bu hususta ibra etmişlerdir.
5-) Varsa ziynet eşyalarına yönelik hususlar açıklanır.
4-) Nafakaya(iştirak ve yoksulluk nafakası) ilişkin hususlar listelenir.
Taraflar küçüğün bakımı için gereken 5.000 TL aylık yoksulluk nafakasının her ayın 15’ine kadar baba tarafından annenin…..şu numaralı hesabına yatıracağı hususunda anlaşmışlardır. İştirak nafaka miktarı her yıl ocak ayı Tüfe oranına göre artacaktır.
5- Tazminata ilişkin hususlar listelenir.
Taraflar TMK 174. madde uyarınca davalının davacıya 50.000 TL maddi, 60.000 TL manevi tazminat ödeyeceği hususunda mutabıktır.
6-) Dosya masrafları ve vekalet ücretleri netleştirilir.
Tarafların birbirlerinden yargılama gideri ve avukat ile temsil ediliyor iseler vekâlet ücreti talepleri olmayacaktır.
7-) Tarafların sayılanlar dışında başkaca bir talepleri olmayacağı yazılır ve ibra edildikleri açıklanır.
Taraflar, bu protokolde yer alanlar dışında, birbirlerinden hiç bir nam adı altında maddi-manevi tazminat, nafaka ve benzeri taleplerde bulunmayacaklarını, kişisel mal iadesi, katkı payı, değer artışından kaynaklanan tüm talepler de dahil olmak üzere edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan tüm dava ve talep haklarından karşılıklı olarak feragat ettiklerini, evlilikten kaynaklanan tüm maddi ve manevi konularda birbirlerini ibra ettiklerini kabul, beyan ve taahhüt ederler.
8- İşbu boşanma protokolü taraflarca okunup kabul edilerek, 3 nüsha olmak üzere düzenlenerek tarafların hür iradeleri ile imza altına alınmıştır.
TARAF- 1 TARAF-2
imza imza
Av. Havva KÜLÜĞ